Endelig en perfekt halvmaraton!

Ny pers på halvmaraton med 1:29:03 (offisiell nettotid, 1:29:06 på egen klokke). Herlig at treningen betaler seg og at vinnerskallen er med på løpsdagen. Jeg kan med dette krysse av for det første av målene for 2014. Det lover godt for oppkjøringen frem mot sommerens løp!

Ny pers på halvmaraton. Foto: Henrik Romsaas, Northern Runners.

Ny pers på halvmaraton. Foto: Henrik Romsaas, Northern Runners.

Polar Night Halfmarathon – km for km

Etter det obligatoriske lagbildet med verdens kuleste løpernettverk, Northern Runners, fikk jeg varmet opp tilstrekkelig og finpusset løpsopplegget med Øyvind Sørensen og Einar Mortensen. Jeg stilte meg bevisst langt foran i feltet for å få en god og uhindret start. Da startskuddet gikk, var jeg klar for å gjøre akkurat det jeg skulle: Løpe min første halvmaraton under 1:30.

 1. Kontrollert start, herlig å være i gang, kroppen føles lett og fin. Ligger greit plassert i feltet og får løpe uhindret. Litt glatt på vei ut av sentrum, men løper med korte steg og har tilstrekkelig feste.
 2. Fornuftig tempo i ryggen til Øyvind, i feltet dukker følgende løpere opp rundt meg: Sverre Benjaminsen og Bjørnar Leithe Borch, Tromsø Løpeklubb, Erik Haagensen og Thomas Brox, Northern Runners, i tillegg til Øyvind og Einar.
 3. Sverre og Øyvind prater sammen, jeg bruker ikke energi på å prate, her skal det løpes så billig som mulig til jeg kommer i flytsonen.
 4. Det går lett som bare det. Jeg deler opp løypa i hodet og teller km løpt og km igjen. Beina er fine, pusten går lett.
 5. Passerer drikkestasjonen etter 5 km (vending 10 km), får i meg litt sportsdrikke og haster videre.
 6. Erik er lett i steget og ligger noen meter foran. Vi passerer Holtveien og er nå på hjemmebane. Det er her Northern Runners kjører de fleste intervalløkter på flatmark. Ikke noe problem å visualisere løypa her. Det kommer ei lita kneik mot slutten og der har jeg måttet slippe Øyvind på intervalløktene i det siste. Jeg presser litt ekstra for å demonstrere styrke :)
 7. Jeg løper lett og ledig, føler meg sterk i hodet og tenker at for hver km vi løper i dette tempoet nærmer vi oss målet om sub 1:30. Familien heier ved Arnesen. Einar må dessverre gi seg pga en strekk fra ei langintervalløkt på Kvaløya.
 8. Vi passerer Guro Skjeggerud (1:37:06), Northern Runners, ved Workinntunet. Hun har åpnet for hardt. Piggskoene hennes knaser i grusen og jeg er tilfreds med valg av piggfritt. Mer miljøvennlig er det også :) Øyvind og Sverre langer ut nedover forbi SATS Langnes og jeg kjenner for første gang at jeg må jobbe for å holde tempoet.
 9. Jeg ligger i rygg på Sverre og Øyvind. Sverre har dratt stort sett hele veien. Jeg har prøvd det samme noen ganger før og mislyktes, nå ser det ut til å gå bra. Thomas ypper seg litt. Erik (1:31:09) har problemer med å holde følge. Km-tida går ned. Vi har medvind uten at jeg legger merke til det.
 10. Jeg løper for første gang i front. Vi begynner å ta igjen løpere, sakte men sikkert. Det gir alltid en boost. En av dem som ligger foran vil ikke ha noe av at jeg ypper og gir gass hver gang jeg kommer opp på siden. Jeg lar meg ikke stresse, og tenker at det ikke er lenge til han må gi tapt.
 11. Vi passerer halvveis på skjema og passerer 3-4 løpere frem mot vending ved brua, inkludert han som ikke ville slippe meg forbi.
 12. Så merker vi plutselig motvinden, hvilket betyr at de gode km-tidene vi hadde på vei til flyplassen faktisk også skyldes medvind. Nå gjelder det å jobbe hardere for å opprettholde km-tidene. Det kjennes tøft, men jeg har løpt i sterkere motvind her før.
 13. En tøff km i front, motvinden merkes godt, tida går opp, Thomas ligger rett bak og er borti skoen min, det går fint.
 14. Vi kommer litt i le for vinden. Gruppa er fortsatt samlet. Det jobbes godt i feltet. Det er brukbar stigning opp til bunnen av Langnesveien og det koster krefter å holde tempoet oppe. Familien heier. Thomas (1:32:06) må slippe.
 15. Får hvilt litt nedover mot Plantasjen og passerer Bassam El-nawajhah (1:32:26) og en annen løper fra Tromsø Løpeklubb. Det gir styrke. Holder km-tiden som planlagt tross motvind, men merker at det er tøft. Men det flyter bra uten altfor store anstrengelser. Ingen kommer opp og drar. Er jeg så sterk?
 16. Dropper drikkestasjonen, ble mye kluss på de to første, nå får det bære eller briste. Er vant til å droppe siste drikkestasjon på Malangen Extreme Halfmarathon for å knekke løpere bak og kneppe inn på løpere foran. Tror verken Sverre eller Øyvind drikker, men snur meg ikke.
 17. Holder trøkket opp fra Aakre. Det er nettopp i slike motbakker jeg ikke vil vise svakhetstegn. Jeg tror Sverre og Øyvind taper noen meter.
 18. Det er knalltøft på vei forbi Folkeparken til Nyløkken. Øyvind og Sverre kommer opp og forbi. Jeg stønner. Et snev av tvil streifer vinnerskallen. Øyvind stopper for å plukke opp drikke han har plassert ut og taper noen skjebnesvangre meter på det. Sverre puster som bare det. Jeg puster mer kontrollert, men merker virkelig kjøret nå. I denne delen av løypa er det ikke så mye hvile, men vi slipper i alle fall motvind. Alt er som normalt, dette har jeg gjort før, det skal gjøre vondt herfra og inn. Vinnerskallen er i aller høyeste grad med.
 19. Får ingenting gratis, men ser Rune Albrigtsen, Tromsø Løpeklubb, foran. Vi har nærmet oss km for km. Jeg har kjempet mot Rune ved flere anledninger, eksempelvis under Malangen Extreme Halfmarathon hvor vi begge hadde en dårlig dag. I dag har jeg den beste dagen.
 20. Jeg øker tempoet i bakken etter Bjerkakerbanen. Vet at Øyvind kan finne på å terse meg her. Men ingen skal komme forbi meg. Lårene stivner øverst i bakken, men jeg tror det er her jeg knekker både Sverre og Øyvind. Det er bare å lange ut nedover og passere Rune (1:29:41) i god stil rett før Meieriet. Jeg presser km-tida ned mot 4 blank, men hører Sverre og Øyvind bak meg.
 21. Jeg kjenner meg sterk nok til å holde tempoet og kanskje øke litt mot slutten. Jeg har disponert løpet veldig bra. Jeg kjenner ingen kvalme, konsentrerer meg fullt og helt om å finne beste linje på den glatte asfalten mellom Meieriet og sentrum. Jeg ser Rolf Hansen (1:29:10), Tromsø Løpeklubb, foran meg og passerer han i Storgata noen hundre meter før mål. Følelsen av løpeglede er enorm. Jeg flyr! Jeg hører noen roper navnet mitt på vei inn mot mål, men klarer ikke registrere hvem det er. Jeg snur meg for første gang i løpet for å se om jeg har kontroll på løperne bak. Fysj, vise svakhetstegn nå? Ser ingen i umiddelbar nærhet og kontrollerer inn til mål i 3:30-fart.

Øyvind (1:29:11) og Sverre (1:29:11) kommer i mål noen sekunder bak. De har ifølge Strava løpt de siste 200 m i Storgata raskere enn meg. Vi er fornøyde alle tre og takker hverandre for et alldeles glitrende lagtempo! Vi glemte å ta bilde, Sverre!

Øyvind og Thomas er strålende fornøyd med pers godt under 1:30. Foto: Stian Saur, Northern Runners.

Øyvind og Thomas er strålende fornøyd med pers godt under 1:30. Foto: Stian Saur, Northern Runners.

Høydepunkter

Kort oppsummert var høydepunktene som følger:

 1. Perfekt løpsopplegg – veldig tilfredsstillende å kjenne egen kapasitet, legge en plan og følge den fra start til mål!
 2. Lagtempo med gode løpevenner – det gir en fantastisk god følelse å trene sammen over flere måneder og år for deretter og løpe på omtrent samme tid i konkurranse.
 3. Tre løpere fra Tromsø Løpeklubb rett bak – alle ligger vanligvis foran meg på resultatlistene, trening gir resultater.

OK, det var også godt å slå Øyvind som jeg har hatt trøbbel med å holde ryggen til på de siste intervalltreningene :)

Resultater

Offisiell tid ble 1:29:03 (netto), noe jeg er strålende fornøyd med, hele 18:51 bak vinner totalt og klassevinner 30-39 år, Glenn Thomas Martinsen, som løp inn til 1:10:12 (netto) og ny løyperekord. Jeg kom bare 1:15 bak vinner totalt i dameklassen, Karianne Løkken, som løp inn til 1:27:48.

Jeg løp inn til 20. plass totalt blant 236 herrer som fullførte halvmaraton. Tiden ville jeg gitt meg 2. plass totalt blant 122 damer. Jeg løp inn til 10. plass i klassen 30-39 år blant 78 herrer som fullførte. Totalt ga dette 21. plass blant 358 løpere som fullførte halvmaraton.

Jeg leverte dagens beste tid blant Northern Runners-løperne på distansen, og plasserte meg på 5. plass mellom Anders Nergaard (1:29:01) og Jarle Pedersen (1:29:08) på listen over klubbrekorder i Northern Runners. Begge satte sine personlige rekorder under Oslo Maraton høsten 2013.

2014-01-04 Polar Night Halfmarathon - Plass 20-24 totalt

20. plass totalt. De fire bak meg på lista fikk smake hardkjøret siste 2 km. Kilde: MSM.

2014-01-04 Polar Night Halfmarathon - Plass 1-15 i klassen 30-39 år

10. plass i klassen 30-39 år. Det er et stykke opp til nestemann på lista. Kilde: MSM.

Noen kjappe analyser

Strava Race Analysis viser at jeg hadde de nødvendige krefter igjen til en sluttspurt. Et godt disponert løp:

Polar Night Halfmarathon - Strava Race Analysis.

Strava Race Analysis viser et tydelig temposkifte mot slutten av løpet. Kilde: Strava

Strava forteller at jeg løp ca 9 sekunder raskere enn Øyvind og Sverre fra Nyløkken til mål, noe som stemmer bra med resultatlisten over, men det var ikke før etter Bjerkakerbanen at jeg klarte å øke farten.

2014-01-04 Polar Night Halfmarathon - Nyløkken-Sentrum

Fornøyd med gjennomsnittsfarta fra Nyløkken til mål. Kilde: Strava.

Hva sier McMillan? En tid på 1:29:06 (på egen klokke) tilsier 39:58 på mila. Jeg er nok god for bedre enn det, i alle fall på sommerføre. Jeg har levert bedre tider på alle kortere distanser enn det McMillan kalkulerer. Samtidig er det god strekk i målet om 3:07:31 på maraton.

McMillan Running Calculator. Kilde: McMillan Running.

McMillan Running Calculator. Kilde: McMillan Running.

Målet bør kanskje være 1:26 på sommerføre. Det er lenge til neste løp. Altfor lenge…

Løpegledings,
Thomas K. Føre

Reklame

13 tanker på “Endelig en perfekt halvmaraton!

 1. Tilbaketråkk: Topp 3 – januar 2014 | Thomas K. Føre

 2. Tilbaketråkk: Bolshoi – en løpers anmeldelse | Thomas K. Føre

 3. Tilbaketråkk: Topp 3 – februar 2014 | Thomas K. Føre

 4. Tilbaketråkk: Topp 3 – mars 2014 | Thomas K. Føre

 5. Tilbaketråkk: Å være hare | Thomas K. Føre

 6. Tilbaketråkk: Antall km er viktig | Thomas K. Føre

 7. Tilbaketråkk: 38:39.3 og ny pers på mila | Thomas K. Føre

 8. Tilbaketråkk: Hvor raskt kan du løpe? | Thomas K. Føre

 9. Tilbaketråkk: Og mens vi var i persemodus… | Thomas K. Føre

 10. Tilbaketråkk: Opplev Mørketidsløpet 2015 | Thomas K. Føre

 11. Tilbaketråkk: Løpeåret 2014 – En glad historie! | Thomas K. Føre

 12. Tilbaketråkk: Nytt år, nye muligheter | Thomas K. Føre

 13. Tilbaketråkk: #løpekroppen2021 | Thomas K. Føre

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..