Lidenskapens pris

Månedens bidrag som spaltist i Nordlys har tittelen «Lidenskapens pris» (les nedenfor) og handler mest om at vi har hver våre lidenskaper og at det ofte ikke er lett for andre, utenforstående, å forstå dem, spesielt når lidenskapen tar fullstendig overhånd:

Alle lidenskaper overdriver, og de ​​er lidenskaper bare fordi de overdriver.
Nicolas Chamfort

Jeg kunne sikkert vært hekta på golf. Eller foto. Eller eruptive bergarter. Eller noe helt annet. Men min lidenskap er løping. Gode eksempler på hva lidenskapen kan gjøre med løpere finner du i blogginnleggene 22 Really Weird And Annoying Things Runners Do av Nicole Clarke og Å date en løper av Carina Øglænd.

Ludvig Holberg var en opplyst herremann og skjønte tidlig at løping er sunt for kropp og hode (om hans sitat ikke er for satire å regne):

Lidenskaper er like nyttige for sinnets sunnhet som blodets sirkulasjon er for legemets.
Ludvig Holberg

Innlegget sto på trykk i papiravisen lørdag 19. juli og kan etter hvert leses på Nordnorsk debatt sine nettsider.

God lesning!

Lidenskapens pris
Thomas K. Føre, Supply Manager
http://www.thomaskfore.no

Alle bør ha en lidenskap. Noe du elsker eller elsker å gjøre. Lidenskapen – eller hobbyen – gir deg et rikere liv og er med å gjøre deg til deg.

Blir denne lidenskapen sterk nok, er det ofte vanskelig for andre å forstå lidenskapen. Det kan til tider være slik at din lidenskap blir så sterk at den blir viktigere for deg enn de virkelig viktige ting i livet. Da kan lidenskapen bli en lidelse, både for omgivelsene og deg selv.

Pave Johannes Paul II uttalte en gang: «Av alle uviktige ting i verden er fotball den viktigste.» La oss bare slå det fast: Vi lider av ulike ting. Noen elsker fotball, de fleste av dem har baller. Andre elsker fluefiske, de fleste av dem er menn med stanga i hånda. Med introduksjon av «kjerringdøgn» blir det andre boller.

Noen liker Jennifer Aniston, andre liker Angelina Jolie. Brad Pitt, som spilte med blant andre Anthony Hopkins i den Oscar-belønnede filmen «Lidenskapens pris» fra 1994, sto neppe til knes ei elv da han lette etter livsledsager. Han likte først Jennifer best, men nå er det Angelina som gjelder.

Jennifer Aniston, Brad Pitt og Angelina Jolie. Kilde: Blogspot.

Noen, typisk menn, kikker etter damer, andre, typisk menn med skjegg, kikker etter fugler. Nevnte Hopkins er kanskje best kjent for Suarez-maska og kombinasjonen av damer og sommerfugler. Frustrerte fotballsupporterfruer har den siste måneden kikket ufrivillig på VMs fotballspillere i tettsittende drakter. Joda, vi smaker forskjellig.

Noen har grønne fingre og dyrker – bokstavelig talt – sin lidenskap. Andre har blå fingre, gjerne på grunn av tommeltottoverskudd. Disse må også få gro.

Noen samler på frimerker, selv om vi har e-post. Andre samler på CD-er, selv om det meste av musikk er et par tastetrykk unna. Mine CD-er ligger gjemt i en garasje. Man kan vel hevde at jeg fortsatt samler siden jeg ikke har kvittet meg helt med dem?

Noen digger Coldplay, andre spiller kald og later som de ikke liker det. Egon Holstad liker definitivt ikke bandet. Da jeg utfordret han på Twitter til å delta på Midnight Sun Marathon, tvitret han: «Du vil se meg naken, karaokesyngende på en følsom Coldplay-låt, før du ser meg løpe maraton i Tromsø sentrum.»

Egon Holstad løper såvisst ikke Midnight Sun Marathon. Kilde: Twitter.

Egon Holstad løper såvisst ikke Midnight Sun Marathon. Kilde: Twitter.

Løping er nemlig min greie. Jeg løper så mye jeg kan. Det gjør mitt liv enda rikere. Jeg samler nemlig på gode løpeopplevelser. Løpingen er med å gjøre meg til meg. Det er ikke sikkert du forstår, men det er greit. Det er nemlig ikke sikkert jeg forstår din lidenskap. Og det bør også være helt greit.

Lidenskap er bra, men lidenskapen har sin pris. La oss bare være enige om at vi ikke fullt ut kan forstå hverandres lidenskaper.

Ha en fortsatt lidenskapelig sommer!

Reklame

2 tanker på “Lidenskapens pris

  1. Tilbaketråkk: Frankfurt Marathon – Noch 100 Tage | Thomas K. Føre

  2. Tilbaketråkk: Smarte løpere | Thomas K. Føre

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..