«Overskriftenes tyranni» er tittelen på dagens spalte i Nordlys. I papiravisen ble den dessverre forvandlet til «Overskriftens tyrrani», en endring og en skrivefeil jeg ikke har diktert. Kanskje nettopp et eksempel på overskriftenes tyranni? Vel, teksten omhandler tåpelige overskrifter i media som skal få deg til å klikke, såkalt klikkjournalistikk. Hender det at det klikker for deg?
Du finner også teksten, med riktig overskrift, på Nordlys sine debattsider.
God lesning!
Overskriftenes tyranni
Thomas K. Føre
Supply Manager
thomaskfore.no
Jeg skummer avisene. Ikke for fløte, men for nyheter. Jeg er ikke spesielt opptatt av agurknytt, juicy news eller tabloid underholdning (med unntak av tegneseriene). Jeg ser etter helt vanlige nyheter, om ting som har skjedd lokalt, i landsdelen, i landet eller i det store utlandet. Ting som har betydning for meg og mine.
Nyheter om krig og fred og religion og politikk og sånn. Om økonomi, næringsliv, arbeidsliv, skole, helse, velferd og kultur. Om livet. Ja, og nyheter om Oslo-LOL 2022. Viktige nyheter fra en kompleks verden. Jeg leser de sakene som interesserer meg, og så hopper jeg over resten (med unntak av sporten).
I en travel hverdag er det ofte overskriftene jeg leser. Jeg liker smarte og gode overskrifter og savnet f.eks. «Magnus Carlsen sendte sjakkbølger gjennom OL-leiren«.
Ei overskrift er ifølge Språkrådets bokmålsordbok «noe som er skrevet over noe annet som tittel eller lignende» og eksemplet som brukes er å «lese bare overskriftene i avisen». Bingo! Det er flere enn meg leser overskrifter.
Ei overskrift er ifølge nynorskordboka en «(karakteriserande) tittel over eit skriftleg oppsett». Bingo igjen! Overskrifta skal altså beskrive innholdet i den påfølgende teksten. Her kan jeg skrive under på at flere journalister har mye å skrifte over.
Bla deg gjennom nettavisene og vurder om overskriftene er beskrivende for nyhetene. Hvor mange tåpelige overskrifter finner du? Hvor mange tåpelige illustrasjonsbilder? Hender det at du føler deg lurt? Noen nyheter kan knapt kalles nyheter. Av og til er det snakk om ren underholdning uten nyhetsverdi, som i Nordlys egen Buzzit-tjeneste, også kalt innholdsmarkedsføring. Ordet finnes ennå ikke i ordbøkene til Språkrådet. Avisene ønsker at vi skal klikke på tåpelige nyheter, og vi gjør det. Vi klikker i flokk. Se bare på noen av Mest lest-oversiktene.
Hvis du ikke lyktes med å finne noen tåpelige overskrifter, er det kanskje fordi du leser Aftenposten. Her er imidlertid noen typiske skrekksempler, gjerne illustrert av tåpelige bilder, som du kan bruke til en heidundrende bullshitbingo:
Her går det galt. Denne klarer du deg ikke uten. Hvis du møter denne karen, har du et problem. Trodde du dette var en katt, må du tro om igjen. Du vil ikke tro hva som skjedde. Denne videoen går verden rundt. Student beit mann i brystvortene i sinne under swingersmøte.
Mitt råd til deg, kjære leser: Vær litt mer kritisk til hvilke nyheter du velger å klikke deg inn på. Klikk med måte. Det er nemlig vi som bestemmer hvilke nyheter som er verdt å lese.