Stå opp for helsa!

I disse jakttider er det å ta stand noe hunder gjør, men se ikke bort fra at også kontorrotter bør ta stand innimellom.

ACTIVE STAND: Thomas K. Føre tester Active Stand på jobben.

ACTIVE STAND: Thomas K. Føre tester balansebrettet Active Stand fra Offitec på jobben.

Hverdagstrening

Det er ikke bra å sitte hele dagen, det slår flere undersøkelser fast. Fysioterapeuter og ergonomer sier ofte at den neste arbeidsstillingen er den beste. Det er derfor viktig å variere mellom å sitte og stå på ulike måter i løpet av kontorhverdagen. Min kontorplass er tilrettelagt med bord som kan heves og senkes, så jeg har gode muligheter for å variere. Som ivrig mosjonist har jeg gjennomført en del møter gående istedenfor å gjøre som vanlig, nemlig sitte. Jeg har til og med sett på stillegående tredemøller for kontor. Som en del av hverdagstreningen går jeg i trapper og jeg tar tåhev i pausene på fotballkamper (når ingen ser på…). Dette er aktiviteter med helsegevinst, så lenge det ikke går helt til hodet på deg eller meg.

Ståbrett til utprøving

Noen dager før Oslo Maraton fikk jeg et ståbrett fra Active Stand til utprøving (via Runner’s World). Nå tenker du enten 1) Hva er et ståbrett? eller 2) Hvorfor? Du fortjener svar.

1) Det ligger i ordet, det er et brett du skal stå på, et balansebrett som får deg bruke musklene i kroppen, ikke bare beina, i en ellers stillesittende hverdag.

2) Jeg er som nevnt ei kontorrotte og sitter mye på rattatata. Ståbrettet skal få meg opp på beina, styrke kjerne-/støttemuskulatur og øke blodomløpet. For meg som løper mye, og som heller vil løpe enn å trene styrke, høres dette forlokkende ut. Og så er det jo nærmest for trening i arbeidstida å regne. Økt blodsirkulasjon vil dessuten kunne medføre raskere restitusjon, som vil kunne gi bedre kvalitetsøkter og evne til å tåle mer trening og konkurranse.

Utprøving

Jeg har nå prøvd brettet i drøye to uker. Jeg har notert ned hvor lenge jeg står på brettet før og etter lunsj. Det har variert fra 30 til 180 minutter før lunsj og fra 0 til 120 minutter etter lunsj.

Jeg kjenner virkelig at kroppen jobber. Jeg blir varm og etter hvert ganske sliten. Det er uvant å stå så mye. Dessuten kan jeg ikke skryte av å være kretsmester i kjernemuskulatur, så det er bare positivt at også kroppen jobber mens hodet er på jobb.

Av og til blir jeg hengende over kontorpulten i en stilling som neppe er anbefalt, men det varer ikke lenge før jeg er tilbake med føttene plassert i ytterkantene av brettet. Selvsagt er det godt å sette seg ned igjen etter ei økt på brettet. Men er det ikke alltid godt å sette seg etter ei treningsøkt?

Restitusjon

For meg var det viktig å teste om Active Stand kunne redusere restitusjonstiden. Dagen etter harde økter stivner jeg ofte i lårene etter en halv dag i kontorstolen. Jeg stivner ikke like mye de dagene jeg står. Det er positivt og gir en god følelse. Hvorvidt dette faktisk reduserer restitusjonstiden, er vanskelig å si. Det kan jo være et av mange tiltak som forbedrer restitusjonen. Det er vel som med kompresjonstøy – noen hevder det fungerer, andre hevder det ikke fungerer.

Jeg har stått mye på brettet etter både Oslo Maraton og Håkøya halvmaraton, og føler at denne aktiviteten (ja, jeg kaller det aktivitet) kan være med å bidra til en bedre restitusjon. Jeg har også hatt føling med noen muskulære skader, bl.a. i hamstring, som jeg tror leges raskere ved at jeg balanserer på brettet i hverdagen.

Konklusjon

Det positive med utprøvingen så langt er at jeg varierer arbeidsstilling mye oftere enn tidligere. Det at jeg blir sliten, tar jeg som et positivt tegn på at kroppen jobber, både med å lege og styrke muskulatur. Jeg har snakket med flere andre medløpere som har positive opplevelser med Active Stand og jeg føyer meg således inn i rekken av dem. Om det medfører at jeg blir en bedre løper, gjenstår å se. Men det er jo egentlig ikke det viktigste.

Det viktigste er å beholde en god helse i mange år fremover.

Ha en fin dag,
Thomas K. Føre

PS! Publisert på Runner’s World-bloggen 06.10.14. d.s.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..