Om boller i ovnen

Mitt 12. bidrag som spaltist i Nordlys handler om et av verdens (løste) mysterier: Hvordan man lager babyer. Når skal barna få vite sannheten? Er det nå eller med en gang? Eller skal man ta det ad omveier så lenge det går? Ta deg en bolle og tenk litt på det, du. Spalten ble publisert tirsdag 21. oktober 2014 og ligger også her.

God lesning!

Mvh
Thomas K. Føre

Om boller i ovnen
Thomas K. Føre, Supply Manager
http://www.thomaskfore.no

Hvordan lager man babyer? Kilde: KK.no.

Hvordan lager man babyer? Kilde: KK.no.

Små barn skal lære så mangt. Ofte hører jeg minstefrøken si: – Æ har så mange spørsmål.

Vi tar som regel et par spørsmål og svar på sengekanten og sparer resten til senere. Vi kan jo ikke løse alle verdens mysterier når alle barn i alle land, uavhengig av tidssoner, ligger og sover.

Et av favorittspørsmålene er: – Hvordan lager man babyer?

Takk til NRK Super på vegne av alle foreldre som blir «tatt på senga» av refrenget i barnesangen som fortsetter med «de voksne blir rare, de tør ikke svare». Joda, man blir jo litt rar, men barna fortjener svar. Kanskje man til og med skulle fortelle sannheten? Eller?

Hvordan var det med blomstene og biene? Let me tell you ‘bout the… Nei, det er så 1964 og avleggs for lengst.

Kanskje man skal «ta en kjapp en» om storken? Nei, det er ikke troverdig. Hvem har sett en stork i Nord-Norge? Dessuten er jo babyen inni magen. Graviditet er vanskelig å skjule, selv om det fra tid til annen hender at noen føder uvitende om at de har vært gravide. Dessuten er julenissen avslørt for lengst her hjemme, og han er etter mitt skjønn langt mer troverdig enn storken.

Skal man begynne å bable om «bolle i ovnen» eller den alternative «stær i kassa»? Nei, vi hever oss over gjærbakst og alt som flyr, julenissen inkludert. Det er nok bedre å avlede med et jovialt: – No lage vi kanelbolla, dokker.

Eller kanskje man skal dra en fleip om postmannen? Nei, mamma er jo som regel på jobb når postmannen kommer. Og man vil jo heller ikke sverte Postmann Pat.

Å knalle til med en jomfrufødsel vil kanskje imponere? Nei, human partenogenese er vel for godt til å være sant. Det er i alle fall noen tusen år mellom slike omstendigheter.

«Å smelle på tjukken» skal man vel heller ikke si. Det er ikke trendy at mødre skal legge på seg i svangerskapet. Små babyer er visst tingen nå. Nurket må jo for all del ikke være over 50 cm når han/hun skal debutere på Instagram.

Skal man fortelle om det man kan finne på internett om hvordan man lager jente- eller guttebaby? Eller de mange kjerringråd for om det blir ei jente eller en gutt. Nei, noen spørsmål og svar kan vente.

Men det er vel ikke så farlig å si det som det er? WTF, hvor galt kan det gå? Det er jo bare å fortelle om frøet fra pappa som smelter sammen med egget til mamma og som vokser inni mammas mage. Og så krysse fingrene for at oppfølgingsspørsmålene uteblir.

Når det er gjort, er det best å overlate resten til mamma. Rimelig snart, antar jeg, må nok mamma fortelle om frø og alternative transportmetoder av slike.

Baby, baby, baby, oh.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..