Første mentorsamtale

Første samtale som mentor for sisteårsstudent ved Handelshøgskolen i Tromsø ble gjennomført fredag 28. februar 2014.

Halvannen times konstruktiv dialog omhandlet følgende:

  • Forventninger – Hva forventes av en nyutdannet innen Ledelse, innovasjon og marked i arbeidslivet?
  • Kompetanse – Hvor og hvordan får du bruk for det du har lært gjennom utdanning og tidligere arbeidsforhold? I hvilken grad etterspør arbeidslivet spisskompetanse vs breddekompetanse?
  • Motivasjon – Hva motiverer deg? Fag vs ledelse, produkter vs tjenester, kreativt/fritt vs struktur/rutine, det store bildet eller detaljer, stor eller liten, etablert eller nyetablert arbeidsplass, starte egen virksomhet etc.
  • Prioriteringer – Hva er viktig for deg? I arbeidslivet, på fritiden, i livet
  • Planlegging vs tilfeldigheter – Det er viktig å ha en strategi med alternativer, en plan A med alternativ B og C, ikke for planens skyld, men for å ikke låse seg, kunne navigere effektivt og gripe eventuelle muligheter som oppstår. Et snev av tilfeldighet er ikke uvanlig når det kommer til første, andre eller tredje arbeidsgiver :)

Det er arbeidet med å lage planen som gir verdi, ifølge Dwight D. Eisenhower:

Plans are nothing, planning is everything

Neste samtale gjennomføres om tre uker. Vi kommer til å drille ned i noen av punktene over. Videre kommer vi til å starte konkretiseringen av mulighetsrommet etter adeptens kompetanse, egenskaper og ønsker. Vi skal også drøfte konkrete stillingsutlysninger og jobbintervjuet.

Hvor går veien videre? Foto: Thomas K. Føre.

Lag en plan A, men ikke lås deg til den. Foto: Thomas K. Føre.

Om vær- og føreforhold tillater det blir samtalen gjennomført som «mentoring by walking».

Stay tuned!
Thomas K. Føre

Reklame

10 tanker på “Første mentorsamtale

    • Når det gjelder kompetanse er min erfaring at det man lærer gjennom utdanningsperioden, både faglig og sosialt, i studier så vel som aktiviteter og verv utenom, kommer til nytte på en eller annen måte. Det viktigste er imidlertid å lære seg å lære slik at du kjapt tilegner deg ny kunnskap og nye ferdigheter i ny jobb. Når det gjelder forventninger er det viktig å avklare dette i jobbintervjuet. Hva forventes av deg i jobben, hva forventer du av arbeidsgiver? Blant arbeidsgivere vil nok forventninger til hva nyutdannede kan utrette variere veldig. I de første årene mener jeg det er viktig å sette seg godt inn i rolle og ansvarsområder, bli god til noe og alltid levere kvalitet i rett tid. En nyutdannet tror kanskje ikke han/hun kan bidra så mye, men det er ofte feil. Det vil du oppdage etter hvert som du får anledning til å utfolde deg :)

      Liker

      • Takker for tilbakemeldingen! Jeg tillater meg å bore litt dypere i dette med spiss- versus breddekompetanse: med ditt arbeidsfelt i tankene, hvordan ville du prioritert mellom strategiske, bredere fag og de mer taktiske/operative fag om du skulle velge i dag? Og hvordan tror du bransjen ser etter når de søker nye hoder?

        Liker

  1. Personlig har jeg alltid hatt det fint som «potet» (en som kan brukes til alt). Jeg har fått muligheten til å utfolde meg på mange områder, men har aldri valgt å bli veldig spiss innenfor et spesielt fagfelt. I utdannelsen min har jeg datateknikk som mitt tekniske alibi. Jeg tar fortsatt med meg læring fra denne fagkretsen inn i arbeidslivet, selv om det begynner å bli en stund siden jeg programmerte. Jeg valgte færreste mulig IT-fag og flest mulig økonomi-/finansfag innenfor retningen som den gang het bedriftsadministrasjon ved NTNU (tilsvarte strategi, organisasjon og ledelse ved NHH). Økonomi/finans kommer godt med uansett, men også typiske «skrivefag» som strategisk ledelse og endringsledelse har jeg hatt mye bruk for. Jeg har siden fylt på med selskapsrett og styrekompetanse. Det har gitt meg en fin ballast spesielt i de to første arbeidsforholdene. Jeg har likevel mange ganger tenkt på «hva er det egentlig jeg kan, hvem har bruk for en sånn som meg?». Om jeg skulle velge på nytt, ville jeg nok valgt omtrent det samme, men kanskje tatt noen produksjons- og logistikkfag i tillegg. Bransjen etterspør jo i stor grad spisskompetanse. Vi jobber i prosjekter, og rollene i prosjektet er mer spesialiserte jo større prosjektet er. Så et visst faglig stempel i panna er ingen ulempe det heller :)

    Liker

    • Takk igjen for at du tar deg tid til å komme med gode utfyllende svar. Er selv ferdig med en bachelor innen logistikk ila våren og vingler frem og tilbake mellom flere ulike mastergrader nå som søknadsfristen nærmer seg. Det er ikke bare bare å bestemme seg, verken for linje eller fagkombinasjoner.

      Liker

  2. Tilbaketråkk: Andre mentorsamtale | Thomas K. Føre

  3. Tilbaketråkk: Tredje mentorsamtale | Thomas K. Føre

  4. Tilbaketråkk: Fjerde og siste mentorsamtale | Thomas K. Føre

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..